Wednesday, November 21, 2012

Bicara Tentang Duit.

Duit! persoalan yg seiring juga pelbagai jawapan yg mendatang dalam kotak fikiran manusia.
"tak cukup duit?,.. mcm mana nak habiskan duit?,.. nak cari duit lebih?..."
jika d tanya .."asyik kerja siang dan malam, tak cukup2 lgi duit yg awak ada?..." seiring juga jawapan spontan akan kedengaran .." ko tak tahu masalah aku?.." . apakah masalah itu datang dari duit..?

Duit! persoalan yg jawapannya jelas bahawa kehidupan masa kini memerlukannya.
Hubungan suami istri yg dahulunya kelihatan begitu intim boleh bermasam muka malahan ada juga yg akan melalui alam penceraian hanya kerna disebab kan oleh perkara yg satu ini..DUIT. masa kan timbul perkataan "..ada duit abangku sayang, tak ada duit abangku melayang.."
kadangkala juga ada sesetengah baginya kalau tak ada duit maka hilanglah nikimatnya hidup di dunia ini.
Memanglah kehidupan ini harus memiliki duit, tetapi yg silapnya apabila duit diletakan di tempat no1 sehinggakan sangup diperhambakan, berajakan duit. malahan ada sesetgah org yg sangup mengadai maruah hanya kerna memerlukan duit untuk memiliki apa yg dinginkanya.
tetapi walau bagaimanapun duit juga boleh menjadikan sesorang itu berjati diri, lebih bermaruah asalkan jika mampu membendung kuasa nafsu keinginannya tentang duit. berpada pada lah dlm berblanja, jika ada duit,".. pandulah dgn cara yg lebih berhema, jangan biarkan duit yg memandu kita..". kerna hidup ini lebih bermakna dari duit, dengan duit juga kita mampu sebarkan kebahagian kepada meraka yg lebih memerlukan walaupun sedikit tetapi rasa kesyukuran itu akan ada. bukan kepada kita, tapi kepada yg telah memberi kita, dia yg satu maha pemberi lgi mengerti.

No comments:

Post a Comment